Història

Nàiades – Cor de Noies és un cor femení integrat per noies de tota la comarca d’Osona, d’edats compreses entre els 15 i els 35 anys. Totes les noies que formen part del cor compten amb formació musical i, tot i ser una agrupació amateur, el cor gaudeix d’una llarga trajectòria en la qual ha treballat de la mà de personalitats destacades en l’àmbit musical català.

Ha actuat a Torelló, Manlleu, Vic, Tona, Barcelona (Palau de la Música Catalana), Flix, St. Just Desvern, Granollers, La Selva del Camp, Torroella de Montgrí, Corbera de Llobregat, Tarragona, Auditori de Lleida, La Seu d’Urgell, Cardona, La Seu d’Urgell, Arenys de Mar, entre d’altres.

El cor va començar la seva activitat el febrer de 2001 sota la direcció de Buia Reixach i Alba Boada com a pianista, i des de llavors complementa aquesta dinàmica amb el treball amb directors convidats com Lluís Vilamajó, Xavier Sans i Jordi Lluch.

El febrer de 2002 participa en un taller d’Espirituals Negres impartit per una de les integrants dels desaparegut quartet vocal Gema4, i comparteix l’experiència amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català.

El juny de 2003 ofereix concerts a Vic i Barcelona amb el Cor de Noies de l’Arc, dirigit per Ester Bonal.

La tardor de 2004 interpreta l’Stabat Mater de Pergolesi, juntament amb el cor de Lluís Vilamajó.

El febrer de 2006, i en motiu del 5è Aniversari, ofereix al seu públic “A Ceremony of Carols”, de B. Britten, sota la direcció de Xavier Sans i amb l’acompanyament a l’arpa de Magdalena Barrera, integrant de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Aquesta producció també es presenta al Festival Internacional de Música Joan Brudieu de la Seu d’Urgell el desembre de 2006. La tardor de 2006 participa en l’enregristrament del disc “gaTonades Il·lustrades”, amb composicions de Jordi Domènech.

La primavera del 2006 participa, juntament amb l’Orfeó Manresà (Lluís Arguijo) i el Cor d’Homes (Buia Reixach), en la coproducció “El Romanticisme, la passió del Cor”, amb l’acompanyament a la trompa de Pau Valls, Martí Marsal i David Rosell, en una de les obres centrals del programa “Vier Gesänge” de J. Brahms.

El desembre del 2007, i per encàrrec de la FCEC, participa en l’enregistrament d’algunes de les peces que s’editen pel CD en motiu dels Premis de Composició que organitza la Federació.

L’hivern de 2008 estrena l’obra “Les dotze van sonant” de Jordi Domènech, juntament amb cors de la comarca d’Osona, i a la primavera, actua en el Cicle de Concerts de la Col·legiata de Cardona, on hi presenta el programa “Himnes i pregàries a la Verge Maria”. També ha participat en el Festival Internacional de Música Joan Brudieu, de La Seu d’Urgell.

El juny de 2009 participa en la interpretació del “Somni d’una nit d’estiu”, de Felix Mendelssohn, amb l’Orquestra Terrassa 48 sota la direcció de Xavier Puig. L’octubre de 2009, guanya el Primer Premi ex aequo del Festival Internacional Coral de Malgrat de Mar.

Ha participat en master class amb els professors de cant Salvador Parron i Dolors Aldea, com també de dicció anglesa amb Alan Branch.

En la temporada 2011 – 2012 la formació celebra el seu 10è aniversari. S’organitzen diversos actes de celebració que inclouen un intercanvi amb Bella Musica Nőikar, pel qual l’octubre del 2011 la formació viatja a Hongria, i tres concerts commemoratius entre febrer i abril del 2012. El repertori d’aniversari plasma la trajectòria del cor, que actua a Manlleu, a Taradell i a Torelló, on el cor compta amb la companyia del Cordhomes i l’Orfeó Manresà.

El 2013 es tanca l’intercanvi amb Bella Musica Nőikar amb la rebuda de les cantaires hongareses a Manlleu. el programa de música antiga “A l’entorn del Renaixement i el Barroc”, acompanyat per l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí.

Paralel·lament a tot això, ha actuat durant tres temporades consecutives amb Lisboa Zentral Café en l’espectacle “Un conte cantat de Nadal”.

A finals del 2013 s’uneixen Nàiades – Cor de Noies, Cantus Firmus i Sambucus per oferir una proposta musical i gastronòmica al voltant del Jazz. El 2014 el cor prepara una producció en la qual s’introdueix a la dramatúrgia, juntament amb el cor femení Xamusia, Jordi Domènech al piano, l’actor Xavier Boada i la soprano Maria Lluïsa Muntada. “A Quattro” és un espectacle dedicat al compositor E. Toldrà amb arranjaments de Jordi Domènech que es representa a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Manlleu i Vila-seca.

A finals de 2013, el cor viatja al País Basc per realitzar un intercanvi amb Pasaia Abesbatza, que es tanca a Manlleu la tardor de l’any següent amb la rebuda dels cantaires bascos.

Després de l’èxit d’”A Quattro”, Nàiades sent inquietud per seguir explorant el terreny de la dramatúrgia i la interpretació juntament amb la música, i el 2015 emprèn el projecte “¡Queda inaugurado este pantano!”. És un espectacle teatral dirigit per Joan Roura i amb la interpretació de Jordi Arqués que es representa a Torelló, Calldetenes, Manlleu i Sant Pere de Casserres.

El nadal de 2015 participa en el concert “Les dotze van sonant” de Jordi Domènech, amb l’Orquestra  de Cambra Terrassa 48, Coral Regina i la coral infantil de l’Escola de Música de Manlleu i la dirección de Jordi Lluch. El gener de 2016 forma part dels actes d’inauguració de VICCC, juntament amb Aranu Tordera.

El 2017, el cor ofereix el programa “Moments”, en el qual retorna a un format de concert i un estil de música més convencional i seguint amb aquesta línia, el nadal del mateix any interpreta “A Ceremony Of Carols” de B. Britten a Sant Pere de Torelló, amb Esther Piñol a l’Arpa.

El 2018, Buia Reixach, després de 16 temporades al cor, deixa la direcció de Nàiades. La formació decideix comptar amb l’ajuda del músic Guillem Soler per acabar el curs, amb qui preparen un repertori de cançons de caire modern, un estil totalment diferent al que la formació havia fet fins aleshores. “Nàiades modernes” interpreta aquests temes l’estiu de 2018 a Manlleu i Sant Hipòlit i aquest període serveix com a transició i preparació d’una nova etapa pel cor osonenc.

Nàiades – Cor de Noies comença la temporada 2018 – 2019 amb un nou director, el manlleuenc Ferran Albrich, que proposa de nou un repertori d’estil clàssic. Completa l’equip del cor Anna Solans com a professora de tècnica vocal. El grup comença el curs amb la intenció de recuperar l’essència de Nàiades.